Norveška

Norveška je država na sjeveru Europe, na zapadnom dijelu Skandinavskog poluotoka. Graniči sa Švedskom, Finskom i Rusijom.

Naziva se još i „zemljom 1.000 fjordova“ zbog brojnih uskih, dubokih zaljeva strmih obala. Nije ni čudno što zbog toga ima najnepristupačniju i najrazvedeniju obalu na svijetu, a zbog svoje ljepote upravo ti fjordovi su jedno od najposjećenijih mjesta nordijskih zemalja. Ima čak oko 50.000 otoka.

Glavna atrakcija je stijena Preikestolen koja se nalazi 604 metra iznad samog fjorda, a da biste došli do ravne platforme očekuje vas pješačenje od 2 sata. Svakako obavezno posjetite i ukliještenu stijena Kneragbolten s koje se pruža panorama na fjord.

Na UNESCO-vom popisu posebno su izdvojena i ova dva fjorda: Geirangerfjord i Nærøyfjord.

Norveška ima oko 4.800.000 stanovnika te ima tendenciju rasta, a prosječna starost je 38 godina. Poznato je i kako je jedna od najbogatijih zemalja svijeta zbog proizvodnje nafte, prirodnog plina, drvne industrije te energetike. Podaci pokazuju i kako je Norveška jedna od najpoželjnijih destinacija za život.
Norveški jezik je službeni, no, budući da je stanovništvo 100% pismeno s većinom se možete sporazumijevati i na engleskom i njemačkom jeziku.

Glavni grad je Oslo, a drugi veći gradovi su: Bergen, Trondheim, Harstad, Kristianstad, Dramen… Dan državnosti ove zemlje je 17. svibanj koji se posebno slavi svake godine u zanimljivim tradicionalnim kostimima stoga nije ni čudno da je u to vrijeme najzanimljivija posjetiteljima.

Specifičnost njihove kuhinje je u žitaricama, ribi, mesu te mliječnim proizvodima. Od deserta svakako probajte tradicionalni rømmegrøt – vrstu kaše iz vrhnja, bløtkake – torte sa šumskim voćem te snøfriske – torta od mrkve.

Ostavite komentar

*