Savjeti za što bezbrižnije putovanje

__________ oglas __________

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

Putovanje u inozemstvo i dobro raspoloženje nažalost, nisu dovoljni i za dobar imunitet, posebno kada je u pitanju promjena klime, nadmorske visine i slično. Evo nekoliko savjeta kako izbjeći najčešće zdravstvene probleme koji se pojavljuju tijekom putovanja i osigurati sebi nesmetan odmor i zabavu:

– Ukoliko putujete u zemlje u kojima je nadmorska visina dosta više od one na koju ste vi naviknuli, prva dva-tri dana izbjegavajte penjanja i napornije aktivnosti dok se vaš organizam barem djelomično ne privikne na novu situaciju.

Visinska bolest je prilično neugodna, a simptomi uključuju glavobolje, umor, mučninu, vrtoglavicu i poremećaj spavanja.

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

– Bez obzira koliko vi volite životinje, ukoliko ste u posjeti nekoj drugoj zemlji izbjegavajte dodirivanje životinja. Nikad ne znate da li su te životinje cijepljene i kakvu sve bolest mogu prenijeti na vas ukoliko vas ugrizu.

– Birajte odredišta koja vam više klimatski odgovaraju i posjećujte ih u godišnje doba u kojima imate općenito manjih zdravstvenih poteškoća.

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

– Za osobe koje imaju problema sa trombozom i venama, liječnici često preporučuju nošenje posebnih čarapa koje vrše određeni pritisak na kritična područja te tako potiču cirkulaciju.

– Kod putovanja zrakoplovom vrlo čest problem koji se pojavljuje kod djece, ali i odraslih je bol u ušima. Simptomi su još jači ukoliko imate začepljen nos. Najčešće se ta bol rješava gutanjem, žvakaćom gumom ili bombonima.  Na taj način izjednačavate tlak i umanjujete bol.

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

– Pripazite da se ne iscrpljujete previše. Koliko god vam znamenitosti bile zanimljive, imali toliko toga za vidjeti nemojte sebi pretrpavati raspored jer ćete već nakon dva dana biti previše umorni za dalje. Rasporedite obilazak na nekoliko dana.

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

– Hrana koju jedete tijekom putovanja vrlo često zna uzrokovati poteškoće. Sami najbolje znate na što vas želudac dobro reagira, a koji sastojci vam prave probleme. Ukoliko imate osjetljiviji želudac radije se zadržite na nešto blažoj hrani, s manje intenzivnih okusa.

Savjeti za što bezbrižnije putovanje

–    Zadnji savjet je da u svojoj torbici uvijek imate lijekove i fotokopiranu putovnicu. Bez toga nemojte kretati na put jer iako se sada ne čine previše važni mogu vam puno pomoći budući da nikad ne znate u kakvoj se sve situaciji možete pronaći.

oglas

Odgovori

*