28. ožujka 2024.

Putovanja

COVERmagazin.com

Top 5 muzeja u regiji

Želite li saznati nešto više o kulturi, povijesti i tradiciji nekog mjesta, tada muzeji definitivno trebaju biti vaše konačno odredište. Čuvari tradicije, nositelji identiteta, hramovi kulture, muzeji su mjesta u kojima ćete svjedočiti povijesti ali i jasnije sagledavati budućnost...

Top 5 muzeja u regiji

Želite li saznati nešto više o kulturi, povijesti i tradiciji nekog mjesta, tada muzeji definitivno trebaju biti vaše konačno odredište. Čuvari tradicije, nositelji identiteta, hramovi kulture, muzeji su mjesta u kojima ćete svjedočiti povijesti ali i jasnije sagledavati budućnost. I dok svaki od njih priča neku svoju priču vrijednu divljenja, ipak i među njima postoje oni koji se izdvajaju od ostalih. Mi vam donosimo listu muzeja Alpe Dunav Adria regije koji oduševljavaju svojim postavom, načinom interpretacije i orginalnošću te ih svakako vrijedi posjetiti.

1. Ars Electronica – The museum of the future, Linz, Austrija

Demistifikacija i približavanje znanosti onima koji se njome ne bave cilj je Ars Electronica Centra – Muzeja budućnosti, najmodernijeg muzeja posvećenog znanosti, tehnologiji i umjetnosti. Na preko 1000 m2 posjetitelje očekuje čitav niz interakrtivnih instalacija, 3D vizualizacija, robota, virtualnih igara i kreativnih radova kroz koje posjetitelji na potpuno nov način doživljavaju znanost i umjetnost.

2. Muzej krapinskih neandertalaca, Krapina, Hrvatska

Jedinstven u ovom dijelu Europe, muzej na orginalan način uz čitav niz interaktivnih sadržaja, posjetiteljima donosi uzbudljivu priču o evoluciji. Više o muzeju možete pročitati ovdje.

3. Teror Haza, Budimpešta, Mađarska

U jednoj od najljepših avenija u Budimpešti, 2002. godine otvoren je Muzej terora – Teror Haza posvećen svima koji su stradali, mučeni i ubijani tijekom komunističkog i nacističkog režima u Mađarskoj. Neorenesansna palača koja je nekad bila sjedište tajnih policija i mjesto smaknuća i mučenja zatvorenika pretvorena je u moderan muzej kao podsjetnik na krvava vremena kroz koja je prošao mađarski narod. Sovjetski tenk, fotografije ubijenih, odore nacističkih časnika, filmovi u kojima žrtve opisuju torture kroz koje su prolazili, sablasne čelije i uređaji za mučenje samo su neki od stvarnih detalja koji podsjećaju na stravična mučenja. Muzej kojeg dnevno posjeti više od tisuću ljudi svakako zaslužuje pažnju svakog tko posjeti Budimpeštu.

4. Haus der Musik, Beč, Austrija

Želite li doživjeti sasvim novo iskustvo glazbe i zvuka tada morate posjetiti Haus der Musik u Beču, moderan, interaktivan i zabavan muzej koji na sasvim drugačiji način predstavlja fascinantan svijet zvuka.  Jedinstven u svijetu, muzej vam omogućuje eksperimentiranje sa zvukovima, tonovima i instrumentima. Ovdje možete testirati vlastiti glazbeni talent uz virtualng dirigenta, skladati valcer, naučiti više o Mozartu, Straussu i Bethovenu i još mnogo toga.

5. Etnografski muzej Slovenije, Ljubljana, Slovenija

Jedna od popularnijih destinacija Ljubljane je i Etnografski muzej Slovenije. Možda i sam postav nebi bio toliko zanimljiv da interakcija s publikom nije dovedena na jednu modernu, gotovo futurističku razinu. Stalni postav muzeja prezentira kako se nekad živjelo i radilo u Sloveniji. Moderan dizajn prostora, igre svjetla i zvuka, vizualni elementi i interaktivne instalacije čine posjet ovom muzeju sasvim drugačijim doživljajem.

Izvor: Top 10 muzeja u regiji, www.stringtravel.com

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST