Kolike napojnice ostavljati u inozemstvu?!

Kolike napojnice ostavljati u inozemstvu?!

Kada napustite svoju zemlju, uobičajena pravila na koja ste naviknuli više ne vrijede. Isto je i s napojnicama. Kako znati koliku je napojnicu pristojno ostaviti u kojoj zemlji?! Evo male pomoći:

Velika Britanija – 10-15% u restoranima je pristojna napojnica koja se od vas očekuje, osim ukoliko je na kraju vašeg računa napisano da je uračunata „discretionary service charge”. To znači da su je oni već uračunali za vas. Za pubove je sasvim dovoljno na kraju večeri ostaviti jednu do dvije funte, za taxiste su napojnice 10% /dok je napojnica za vodiče i vratare nekoliko funti.

Zapadna Europa – napojnice u restoranima u pravilu nisu nužne. Većina država ih zaračunava u cijenu usluga koje vam nude, iako nekoliko eura dodatno na račun možete ostaviti kao znak dobre volje.

Taxisti također ne očekuju napojnicu, no, možete im ostaviti euro-dva isto kao i iznimno ljubaznim vratarima.

Istočna Europa – očekivanja za napojnice su prilično niske, stoga ovdje možete vrlo lako pretjerati. 10% je sasvim pristojna napojnica s tim da možete ići i nešto niže od toga, osim u Mađarskoj gdje se od vas očekuje 10%. Napojnice nemojte ostavljati na stolu nego je uručite konobaru.

Za taxiste je uobičajena napojnica 5%.

Indija – napojnice dosta ovise o tome gdje se nalazite. U restoranima se ostavljaju uglavnom vrlo niske napojnice, dok se ne preporučuje davanje napojnica vratarima i ostalima. Ukoliko nekome želite posebno zahvaliti radije donesite poklon.

Srednji Istok – ovisno u kojoj se zemlji nalazite, stoga ne bi bilo loše pitati vodiča. U Istambulu davanje napojnica nije običaj jer su one već uračunate u cijenu, a npr. u Izraelu je napojnica od 10% očekivana.

Australija i Novi Zeland – iako zvuči iznenađujuće u ovim zemljama se ne očekuje ostavljanje napojnica. Ukoliko ste jako zadovoljni uslugom možete ostaviti neki manji iznos, no, ponavljamo, od vas se to ne očekuje.

Afrika – u južnoj Africi i Kenyi uobičajena je napojnica 10% koja vam je već uračunata u račun restorana. Također, možete dodatno nagraditi taxiste ili ljubazne vratare.

U Tanzaniji svakako ostavite pokoju napojnicu budući da njima i vrlo mali iznosi jako puno znače. Vi nećete puno izgubiti a njima ćete puno pomoći.

Južna Amerika i Kanada – što ste bliže SAD-u to napojnice više rastu. 10% je uobičajena napojnica u restoranima južne Amerike, čak i ako je navedeno da je napojnica već uključena u cijenu usluge, od vas se očekuje da je predate glavnom konobaru, nemojte je ostavljati na stolu.

U Kanadi se očekuju napojnice od 15-20% u restoranima, no, svakako biste trebali ostaviti napojnicu još i taxistima, vratarima i ostalom osoblju hotela u kojem se nalazite.


Ukoliko niste sigurni kako je u zemlji u koju vi putujete, slobodno pitajte nekog u blizini, vodiča, recepcionara u hotelu u kojem ste odsjeli i slično, ili možete ostaviti 10% što je gotovo svugdje pristojna napojnica.

Objavljeno
Kategorizirano kao Putovanja

2 komentara

  1. Zbog cega bi trebali dati napojnice.Pa ti ljudi primaju plate/licni dohodak za posao koji rade.Dali to znaci da treba dati napojnicu i doktoru u bolnici,sudiji u sudu,kasijerki u supermarketu,vaspitacima u obdanistu i tako dalje.
    Po meni to je najveca glupost koju je izmislio kapitalizam.
    Ako ti lhudi taksisti,konobari,vratari i tako dalje rade samo za napojnicu onda je to znak koliko je kapitalizam kao sistem los.
    Izracunajte sami koliko vam novca odlazi tokom godine na napojnice.Sigurno izmedju 1500 i 2000 eura.Bolje dajte taj novac deci,bolenicima,starim osobama.
    Hvala.

  2. U Americi npr. moras ostaviti napojnicu jer djelatnici u usluznim djelatnostima rade za minimalnu placu,a placa im je ustvari napojnica. Meni se osobno taj sistem jako svidja i kad bi se takav sistem uveo u Hrvatskoj situacija bi bilo potpuno drugacija. Kada npr. u New Yorku ides kupiti cipele, prodavac ce se rastrcati oko tebe, donijeti ti i 10 pari za probu ako treba jer ako ti kupis, on dobiva odredjenu proviziju od prodaje. Kada u HR udjes u neki ducan, prodavaci mole boga da nista ne kupis i sto prije izajdes jer naravnmo rade za fiksnu placu pa im je svejedno. Nema stimulacije….

Ostavite komentar

*