29. ožujka 2024.

Putovanja

COVERmagazin.com

Top 5 dvoraca u Hrvatskoj

Kulturnu baštinu današnjeg prostora Republike Hrvatske obogaćuje na stotine dvoraca, utvrda, ljetnikovaca i kurija. U prošlosti građeni kao čuvari od najezda neprijatelja na sjecištu puteva zubu vremena rijetki su pružili otpor...

Top 5 dvoraca u Hrvatskoj

Kulturnu baštinu današnjeg prostora Republike Hrvatske obogaćuje na stotine dvoraca, utvrda, ljetnikovaca i kurija. U prošlosti građeni kao čuvari od najezda neprijatelja na sjecištu puteva zubu vremena rijetki su pružili otpor, no ima još uvijek brojnih sačuvanih u cijelosti. Teško je od svih njih izdvojiti 5 najboljih, a za našu listu vodili smo se kulturno – povijesnim, konzervatorskim, arhitektonsko – gratiteljskim i prostorno – ambijentalnim kriterijima kao i imovinsko – pravnim gledištem, ekonomskim i turističkim značajem.

Dvorci Hrvatske, kao i oni u Europi satkani bogatstvom prošlih vremena, legendi pa čak i stalnih stanovnika – duhova, svakako pripadaju srednjoeuropskom značaju, a u TOP 5 izdvajamo:

1. TRAKOŠĆAN

Sagrađen u 13. stoljeću kao manja utvrda za nadzor puta od Ptuja u Sloveniji do bednjanskog kraja, svoj današnji izgled dobiva u 19. stoljeću kada ga u neogotičkom stilu obnavlja tadašnji vlasnik, grof Juraj Drašković  kao rezidenciju s perivojem.

Danas je to najkomercijalniji dvorac u Hrvatskoj kojeg posjeti preko 65000 posjetitelja godišnje.

2. KUTJEVO

Nekadašnju rezidenciju isusovaca u Kutjevu, sagrađenu na temeljima srednjovjekovne cistercitske opatije Honestae Vallis od koje je sačuvan znameniti vinski podrum sagradili su Isusovci u razdoblju od 1721. do 1735. godine kao barokni kompleks s crkvom i rezidencijom – dvorcem. Sagrađeno zdanje sačuvalo je i ostatke pojedinih zidova srednjovjekovne opatije, a sadrži tri krila koje tlocrtno imaju nizanje prostorija uz hodnik dok je središnja prostorija u tornju služila kao blagovaonica.

Uz Kutjevo se veže i legenda o tajnom ljubovanju carice Marije Terezije i Baruna Trenka. Naime legenda kaže da su se pod okriljem noću u vinskom podrumu sastali Barun Trenk i carica Marija Terezija, nakon što su naredili slugama da ih ostave same, afrodizijačka svojstva kutjevačkih vina zanijela je njihove osjećaje te iz podruma nisu izlazili punih sedam dana. Podrumari koji su se kasnije našli u podrumu po izlasku ljubavnika imali su što vidjeti, navodno je na zidu izbrojeno oko 70 recki što upućuje na 70 ljubavnih zanosa, a našli su i udubinu na kamenom stolu koji se nalazi tik uza zid za koju legenda kaže da ju je istoplia vrela caričina stražnjica.

3. VELIKI TABOR

Današnji spomenik nulte kategorije i pod trenutnim konzervatorskim radovima smješten je u blizini sela Desinić u Hrvatskom zagorju. Najstariji dijelovi ove utvrde potječu iz 12. stoljeća, a današnji izgled dobiva u 16. stoljeću za vrijeme obitelji Rattkay. Uz ovaj dvorac veže se i legenda o Veroniki Desiničkoj i Fridrihu Celjskom čija je ljubavna priča nesretno završila. Po bjegu Veronika i Fridrih se tajno vjenčaju, ali nisu uzmakli vojsci Fridrihova oca Hermana Celjskog te su uhvaćeni pa je Fridrih zatočen u kulu u Celju, a Veronika utopljena i zazidana u zidine dvorca, te se smatra da lubanja koja je pronađena tijekom obnove 1982. godine pripada baš Veroniki. Mještani i danas šire priču o nočnim krikovima iz dvorca za koje su uvjereni da je to bolan krik duha nesretne Veronike. Druga pak, manje raširena legenda o Veroniki kazuje da je bila vještica koja je prilikom turske opsade dvorca na sitne komadiće rezala slamu te je potom bacila u vjetar koji je raznio slamu po neprijatelju pretvorivši sitne komadiće slame u stršljane koji su otjerali napadača.

4. TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA, Starigrad, otok Hvar

Ovo imanje spaja obrambeni i ladanjski tip arhitekture. Sagrađen je i osobno osmišljen za života hrvatskog renesansnog pjesnika Petra Hektorovića u 16. stoljeću. Sam Hektorović je na tvrdlju postavio nekoliko desetaka natpisa na hrvatskom, latisnkom i talijanskom jeziku od kojih je najznačajniji onaj središnji Omnium Conditori jer je čitav kompleks posvećen Stvoritelju Svega. Prema ostalim natpisima daje se zaključiti da je ovaj dvorac Hektorović sagradio za sebe i prijatelje, ali i da je pružao gostoprimstvo putnicima i siromasima.

Najveća znamenitost čitavog kompleksa je ribnjak s bočatom vodom nastanjen ciplima iza kojeg se pruža brižno čuvan perivoj, a za sam ribnjak se smatra da je nastao na ostacima neke antičke piscine ili lučke naprave.

5. UTVRDA NEHAJ, Senj

Sagrađena kao vojna utvrda uskocima na brdu Nehaj 1556. godine za vrijeme vladavine austrijskog vojvode Fridiha I. U svrhu obrane od učestalih napada grada Senja od Turaka i Mletaka danas je postala simbol tog grada. Vojna taktika tog vremena, kako neprijatelj ne bi gradio svoje tabore u njima, bila je i porušiti sve crkve, samostane i zgrade izvan grada od kojih je uz tesani kamen utvrda i sagrađena. Kockastog oblika, orjentirana prema stranama svijeta, utvrda je visoka 18 i široka 23 metra. Vanjski zidovi debeli su od 2 do 3,3 metra, a krunište se sastoji od 5 malih kutnih kula. U zidovima se nalazi oko stotinu puškarnica i 11 velikih topovskih otvora. Zdanje se sastoji od prizemlja s dvorištem i cisternom, a prizemlje je imalo ognjište i prostorije za posadu i oružje. Danas je utvrda namijenjena u turističke svrhe, a s vrha se pruža lijep pogled na Hrvatsko primorje, otoke Rab, Goli, Prvić, Cres i Krk kao i planine Učku i Velebit.

Nastavak

Izvor: Top 10 dvoraca u Hrvatskoj, www.stringtravel.com

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST