26. travnja 2024.

Putovanja

COVERmagazin.com

Rim (Vječni grad)

Rim je glavni grad Italije i regije Lacij, te najveća i najnapučenija općina u zemlji. Nalazi se na ušću rijeka Aniene i Tiber. Unutar Rima nalazi se Vatikan, koji je suveren teritorij Svete Stolice...

Rim (Vječni grad)

Rim  je glavni grad Italije i regije Lacij, te najveća i najnapučenija općina u zemlji. Nalazi se na ušću rijeka Aniene i Tiber. Unutar Rima nalazi se Vatikan, koji je suveren teritorij Svete Stolice.

Povijesno središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Rim je postao jedno od središta kršćanstva, a rimski biskup (papa) postao je nadređeni svim kršćanskim biskupijama i vođa kršćana, smatrajući se nasljednikom sv. Petra koji je, uz sv. Pavla mučenički umro u Rimu u 1. stoljeću. Od legalizacije kršćanstva 313. godine, brojni rimski carevi i patriciji značajnim donacijama pomagali su Crkvu, čime je ona kroz vrijeme dobila znatnu političku moć.

Grad je i sjedište nekih međunarodnih institucija, kao što su UN-ove institucije: Organizacija za prehranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede i Svjetski program za hranu.

Rim je veliko središte za visoko obrazovanje. Prvo sveučilište u gradu je Sveučilište “La Sapienza” (Università degli Studi di Roma “La Sapienza”) osnovano 1303. godine, koje je najveće europsko sveučilište. Pohađa ga oko 150.000 studenata.  U gradu se nalazi i veliki broj papinskih sveučilišta, uključujući Sveučilište sv. Tome Akvinskog i Gregorijansko sveučilište (najstarije isusovačko sveučilište na svijetu iz 1551. godine).

Kao posjetitelji obavezno pogledajte stari dio Rima. Jedan od simbola Rima je Kolosej (70.-80.), najveći amfiteatar ikada izgrađen u Rimskom carstvu. Ovaj objekt je imao kapacitet od 50.000 gledatelja i koristio se za borbe gladijatora. Središte Rima okruženo je velikim zelenim površinama i raskošnim antičkim vilama, koje su ostaci vila koje su okruživale papinski grad. Najstariji muzeji u Rimu su Kapitolski muzeji iz 1471. godine, koji se nalaze na Kapitolu te koji, uz Vatikanske muzeje, sadrže najveće i najvažnije umjetničke kolekcije u gradu. Od mnoštvo Crkava posebno se ističe bazilika sv. Petra, trg i kupola, bazilika svete Marije Velike, te svetoga Pavla izvan zidina.

Fontana di Trevi, među brojnim znamenitostima Rima, posjetitelji Vječnog grada sigurno pamte i ovu fontanu. Prema legendi bacite li kovanicu u predivno barokno djelo arhitekta  Nicole Salvija u Rim ćete se sigurno vratiti.

Osim prekrasne fontane obavezno pogledajte Pietà koje je prvo slavno djelo Michelangela i ujedno prvo potpisano djelo ovog najvećeg umjetnika visoke renesanse. Pieta se nalazi unutar crkve sv. Petra. Michelangelov David također je remek-djelo kiparstva  renesanse. Sam David smatra se jednim od najprepoznatljivijih kiparskih djela na svijetu, a postao je važnim simbolom ljudske snage i mladenačke ljepote. Osim tih znamenitosti posjetitelji mogu uživati u poznatome Španjolskome trgu poznatome po mnoštvu stepenica.

Od jela koje se nude u samom gradu poznati su talijanski specijaliteti širom svijeta  pizza, špageti, razne juhe. Kao i svi drugi veliki gradovi i Rim obiluje velikim izborom restorana iz raznih zemalja diljem svijeta.

Tekst: Dragana Budišin

 

Grupa Cover Magazin:

covermagazin.com | cover.hr | covermstyle.hr | mstil.com | tehton.com |

Dream Dictionary | Traumdeutung | COVER magazin | COVER |

 

UVJETI KORIŠTENJA | PRAVILA O PRIVATNOSTI | IMPRESSUM | KONTAKT | ARHIVA | ČITANOST