Savjeti za sigurnost

Savjeti za sigurnost

Nemojte se raspitivati samo za vrijeme i temperaturu, unaprijed pitajte o sigurnosti odredišta. Najbolje, na internetu pronađite lokalne novine na engleskom jeziku. Samo lokalni mediji ocrtavaju pravo stanje.

Samo u nužnim situacijama na prtljazi pišite adresu hotela gdje ćete odsjesti. Uvijek zapišite adresu agencije. Tako nitko neće znati gdje će se te stvari ili osoba nalaziti idućih dana.

Ukoliko živite sami, nikad nemojte pisati ni svoju adresu. Na taj način izbjeći ćete domaće provalnike koji ciljano pljačkaju prazne stanove osoba na godišnjem odmoru. Ostavite adresu ureda. Ukoliko se prtljaga izgubi, netko moći primiti obavijest. Također, umjesto fiksnog broja telefona ostavite broj mobitela.

Sve kofere zaljučajte.

Ukoliko spavate za vrijeme putovanja, uvijek kroz ručku torbice s dokumentima i vrijednostima,  provucite ruku.

Ukoliko putnu torbu u restoranima ili drugim javnim mjestima spuštate na pod stavite nogu preko nje, ili još bolje provucite kroz ručke, tako je sigurno nećete zaboraviti

Informirajte se o vrijednosti valute i napamet naučite približni omjer pretvaranja. Ako je omjer 1: 895 zaokružite na tisuću. Razlika nije značajna, a moći ćete brže preračunavati.

Nikad nepoznatoj osobi ne dajite adresu odredišta. Ukoliko upoznate nekog zanimljivog, radije se dogovorite za sastanak na nekom poznatom mjestu u gradu.

Nikad nemojte koristiti taksi koji nema uočljivu oznaku ili ako primijetite da se po bilo čemu razlikuje od ostalih. Platite tek kad ste sigurni da vas je odvezao na pravu destinaciju.

Ukoliko ne nosite svoj, iznajmite mobitel s lokalnom karticom i uvijek stavite policiju na brzo biranje.

Ako se vozite osobnim automobilom, ako vam netko signalizira kvar, čak ako ga i sami primijetite ne zaustavljajte se na osamljenom dijelu ceste.

Uvijek se parkirajte tako da ne morate voziti unatrag kod isparkiravanja.

Ako izlazite kupiti nešto ili platiti računa na benzinskoj uvijek zaključajte auto, i ako ga imate u vidokrugu.

Ako vam se učini da vas netko prati, nemojte nastaviti mirno hodati. Uđite u dućan ili neko drugo sigurno mjesto i zadržite se malo. Kada izađete ponovo na ulicu nazovite nekoga na mobitel i razgovarajte.

Ukoliko vas netko napadne vrištite, tucite i branite se najjače što možete.

Prije izlaska na ulicu proučite mapu. Natuknice zabilježite a papiriće i stavite u džep. Potrudite se ne izgledati kao turist.


Komentari

Odgovori

*